آفتابنیوز : سرویس بین الملل- انتقاد از رویکرد ترامپ در قبال پرونده قتل خاشقجی عدم طرح خواست پاسخگویی از عربستان سعودی از سوی او در رسانههای امریکایی در حال افزایش است.
به گزارش آفتابنیوز؛ روزنامه "نیویورک تایمز" از رسانههای اصلی منتقد سیاستهای ترامپ با انتشار سرمقالهای به بیاعتنایی ترامپ نسبت به ارزیابی سازمان "سیا" دستگاه امنیتی امریکا درباره نقش داشتن مستقیم محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در ماجرای قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول اشاره کرده و در این باره نوشته است: "ترامپ به ارزش های امریکایی بی اعتنایی کرد و جانب ارزش های عربستان سعودی را گرفت. او روز سه شنبه کاریکاتور ترسیم شده از سوی منتقداناش که میگویند ترامپ اهدافاش را بر اساس پول و منافع و انگیزههای شخصی تعیین میکند را با موضع گیری خود در قبال عربستان سعودی تایید کرد. او یافته ها و ارزیابی سیا را نادیده گرفت. او نمی خواهد محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی به دلیل نقش داشتن در قتل خاشقجی پاسخگو و مسئولیتپذیر باشد. ترامپ سکوت کرد چرا که محمد بن سلمان 33 ساله متحد او و دامادش جارد کوشنر است. ترامپ در حالی سکوت میکند که صدای صوتی ضبط شده توسط دستگاه امنیتی ترکیه ماجرا را آشکار ساخته و پیشتر نیز رژیم سعودی دروغ گفته بود و نقش داشتن در این ماجرا را رد کرد. به نظر میرسد رییس جمهوری امریکا در حال قربانی کردن ملاحظات اخلاقی و تاریخی آمریکا نسبت به مسئله حقوق بشر است. ترامپ نسبت به نقش عربستان سعودی در ایجاد فاجعه انسانی در یمن بیتوجه است و ایران را مقصر اصلی میداند. او به دنبال فروش میلیاردها دلار تسلیحات به عربستان است. ترامپ ادعای حکومت سعودی را تکرار کرد؛ ادعایی که می گوید خاشقجی یک اسلامگرا و دشمن حکومت عربستان سعودی بوده است".
"نیویورکتایمز" در ادامه مینویسد: "در غیاب رهبری رییس جمهوری آمریکا این کنگره است که باید اقدام کرده و از منافع امریکا در جهان محافظت کند. کنگره نباید بگذارد عربستان سعودی از پاسخگویی و مسئولیتپذیری درباره قتل خاشقجی فرار کرده و طفره رود".
ترامپ بن سلمان را بخشیده است
"لورا روزن" خبرنگار "المانیتور" نیز در گزارشی اشاره میکند که به نظر میرسد که ترامپ از محمد بن سلمان پاسخگویی در مورد قتل خاشقجی نمیخواهد و او را بخشیده است.
این سایت مینویسد: "ترامپ در موضعی عجیب با انتشار بیانیهای اعلام کرد که شاید محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی دستور قتل خاشقجی را صادر کرده باشد. با این حال، اشاره کرد که حفظ روابط خوب امریکا با عربستان سعودی در اولویت و در راستای منافع ملی امریکاست. در آغاز و پایان این بیانیه آمده نخست امریکا و اشاره شده که عربستان سعودی میگوید که خاشقجی دشمن دولت و یکی از اعضای اخوان المسلمین بود. با این حال، او اشاره کرده که فراتر از اینها من این جنایت را وحشتناک و غیرقابل قبول میدانم. او تاکید کرده که شاید هرگز واقعیتهای مرتبط با این پرونده را متوجه نشویم. در هر صورت رابطه امریکا با عربستان سعودی پایدار است چرا که عربستان متحد امریکا علیه ایران است.
"بروس ریدل" کارشناس سابق سیا میگوید که پیام اصلی ترامپ این بود: برایم مهم نیست که محمد بن سلمان چه کاری انجام داده است. او به "المانیتور" میگوید که ترامپ نمیخواهد کل ساختمان خاورمیانه به هم بریزد چرا که میداند اگر محمد بن سلمان بیش از این تحت فشار قرار گیرد پیامدهای وخیمی برای منطقه خواهد داشت و به ضرر منافع امریکا خواهد بود".
این سایت در ادامه اشاره میکند که با این حال، میتوان برداشت دیگری نیز از این بیانیه داشت؛ آنجا که ترامپ میگوید حفظ روابط ما با پادشاهی عربستان سعودی مهم است. در نتیجه، میتوان این استدلال را نیز مطرح کرد که او هیج وابستگی احساسی به محمد بن سلمان ندارد و حفظ روابط امریکا با کلیت نظام پادشاهی عربستان برایش اولویت دارد.
سیاست وحشیانه ترامپ
شبکه خبری "سی ان ان" نیز در گزارش تندی مینویسد: "حمایت ترامپ از عربستان سعودی نشانه دیگری از وحشیانه بودن دکترین "نخست امریکا" او بود. او با گذشتن از کنار دستور قتل خاشقجی که توسط عربستان سعودی صادر شده بود جهان را وحشتزده کرد. او ارزشهای سنتی امریکا را نادیده گرفته است. او تنها به میلیاردها دلار سرمایهگذاری عربستان سعودی در امریکا فکر میکند و در حال فروش ارزشهایی است که سالهای متمادی امریکایی برای کسب آن تلاش کرده بودند. دیگر این ایده که امریکا ماموریت منحصر بفرد اخلاقی و تاریخی برای حمایت از آزادی و دموکراسی دارد رد خواهد شد. همچنین، ترامپ نشان داد زمانی که ارزیابیهای دستگاههای اطلاعاتی امریکا در مغایرت با اهداف سیاسی اوست، او این ارزیابیها را نادیده میگیرد".
این شبکه خبری در پایان مینویسد: "دفاع او از عربستان سعودی ضربهای دیگر به حاکمیت قانون بینالمللی و پاسخگویی جهانی است. فرمول ترامپ ساده است: او اجازه نمیدهد روسیه و چین بازار عربستان سعودی را تصاحب کنند. سایر مسائل برایش اهمیتی ندارند. او نشان داده که هیچگونه توجهی به رفتارهای مستبدانه عربستان سعودی ندارد. شاید این نشانهای از رکگویی ترامپ باشد. واقع گرایی او در سیاست با ارزشهای امریکایی در تضاد است. بدترین پیام از موضعگیری ترامپ آن است که او مایل است برای پیشبرد اهداف سیاسی خود سازمانهای اطلاعاتی امریکا و براورد آنان را نادیده گیرد. این رویهای است که او در زمینه پرونده تحقیق درباره ارتباط کارزار انتخاباتیاش با پوتین نیز در پیش گرفت و براورد دستگاههای امنیتی امریکا را نادیده گرفت".